История

      През 1974 година младите и неопитни, но отдадени на народните танци, ръководители Стефан Стефанов и Валентина Китова основават танцов състав „Кремиковци”.
      Танцьори и ръководители започват да израстват заедно. Първоначалната цел е да се издирят и запазят местните хора. Така се създават танците „Ситното” и „Кукунеш”. Хореографията е на ръководителите.
Това е преди повече от 45 години.
      Днес тези хора се предават на младите танцьори и от малкото останали живи прабаби и прадядовци, но главно от първите участници в танцовия състав, които вече водят за ръка в състава синове, дъщери и дори внуци.
     Броят на желаещите да танцуват е все по-голям и така се оформят освен младежкия и детски танцов състав, и подготвителна група.
     Републиканските фестивали, които се провеждаха през 80те години стават цел на ръководство и участници. Започват да се канят постановчици и видни хореографи за съвместна работа, да се шият костюми и поставят танци и от други етнографски области, да се пише музика по либрета за танци създадени специално за танцовите състави на Кремиковци. Резултатите не закъсняват. Спечелени са и златни и сребърни медали и от двата състава, при представянето им на републикански фестивали.
Състава се познава, обича и цени, вече не само на местно, но и на национално ниво.
      Разнообразната си програма състава е показвал на много концерти из цяла България. И детския и младежкият състави са печелили златни награди от републиканските фестивали, които се провеждат през 80те години, от Националните фолклорни събори в Копривщица и Рожен, от фестивалите в Перник, Тетевен, Смолян, Варна и Бургас, Велико Търново, Казичане, Локорско, Кюстендил, Хасково и София. През 2008 печели 3то място в конкурса за Голямата награда на София.
      Участвайки в международни фестивали и изяви се заражда горещото желание, тази магическа атмосфера на емоция, приятелство и общуване с хора от различни краища на света да се пренесе в Кремиковци, за да могат и местните да почувстват и изживеят тази магия. Първоначално е само една мечта! През 2006г. се провежда първият международен младежки фестивал „Гергьовско веселие”, който продължава да се организира и до днес.

Днес състават е горд носител на наградата ,,Златна лира” и на титлата ,,Представителен ансамбъл”.